Ndotja e ajrit zvogëlon shanset për lindje të suksesshme me fekondim artificial

Ndotja e ajrit zvogëlon shanset për lindje të suksesshme me fekondim artificial

Ndotja e ajrit zvogëlon shanset për një lindje të suksesshme me fekondim artificial, sipas një studimi të ri Studiuesit zbuluan se ekspozimi ndaj grimcave të imta (PM) përpara marrjes së vezëve gjatë fekondimit artificial mund të ulë shanset për të arritur një lindje të suksesshme me pothuajse 40%. Studimi pionier analizoi ekspozimin ndaj PM10 në dy javët para mbledhjes së vezëve, duke gjetur shanset për një lindje të suksesshme.
E kryer gjatë tetë viteve në Perth, Australi, ekipi hulumtues analizoi 3659 transferime të embrioneve të ngrira nga 1836 pacientë. Mosha mesatare e grave ishte 34.5 vjeç në kohën e marrjes së vezëve dhe 36.1 në kohën e transferimit të embrionit të ngrirë. Studimi ekzaminoi përqendrimet e ndotësve të ajrit gjatë katër periudhave të ekspozimit përpara marrjes së vezës ose vezës: 24 orë, dy javë, katër javë dhe tre muaj.
Rritja e ekspozimit ndaj PM2.5 në tre muajt para marrjes së vezëve u shoqërua gjithashtu me zvogëlimin e gjasave për lindje të suksesshme.
Ekipi hulumtues vuri në dukje se ndikimi negativ i ndotjes së ajrit u vu re pavarësisht cilësisë së përgjithshme të shkëlqyer të ajrit gjatë periudhës së studimit.
Autori kryesor i studimit dr. Sebastian Leathersich tha: “Ky është studimi i parë që ka përdorur ciklet e transferimit të embrionit të ngrirë për të analizuar veçmas efektet e ekspozimit ndaj ndotësve gjatë zhvillimit të vezëve dhe rreth kohës së transferimit të embrionit dhe shtatzënisë së hershme.
“Prandaj ne mund të vlerësonim nëse ndotja po ndikonte në vetë vezët, apo në fazat e hershme të shtatzënisë.

“Rezultatet tona zbulojnë një lidhje lineare negative mes ekspozimit ndaj grimcave gjatë dy javëve dhe tre muajve para mbledhjes së ovociteve dhe niveleve të mëvonshme të lindjeve të suksesshme nga ato vezë. Kjo shoqatë është e pavarur nga cilësia e ajrit në kohën e transferimit të embrionit të ngrirë. Këto gjetje sugjerojnë se ndotja ndikon negativisht në cilësinë e vezëve, jo vetëm në fazat e hershme të shtatzënisë, që është një dallim që nuk është raportuar më parë.”
Ndotja e ajrit të jashtëm ose të ambientit vlerësohet se shkakton më shumë se katër milionë vdekje të parakohshme në vit në mbarë botën. Ekspozimi ndaj grimcave të imta shoqërohet me një sërë çështjesh negative shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet kardiovaskulare dhe ato të frymëmarrjes.
Dr. Leathersich tha: “Ndryshimet klimatike dhe ndotja mbeten kërcënimet më të mëdha për shëndetin e njeriut dhe riprodhimi njerëzor nuk është imun ndaj kësaj.”
Ai shtoi: “Edhe në një pjesë të botës me cilësi të jashtëzakonshme ajri, ku shumë pak ditë tejkalojnë kufijtë e sipërm të pranuar ndërkombëtarisht për ndotje, ekziston një korrelacion i fortë negativ midis sasisë së ndotjes së ajrit dhe shkallës së lindjeve të suksesshme në transferimin e cikleve të embrionit të ngrirë.
“Minimizimi i ekspozimit ndaj ndotësve duhet të jetë një prioritet kyç i shëndetit publik.”
Zbulimet u prezantuan në takimin vjetor të Shoqatës Evropiane të Riprodhimit Njerëzor dhe Embriologjisë (ESHRE) në Amsterdam, Holandë.
Profesor dr. Anis Feki, Kryetar i zgjedhur i ESHRE-së, i përshëndeti zbulimet.

Ai tha: “Ky studim i rëndësishëm nxjerr në pah një lidhje të rëndësishme midis ndotjes së ajrit dhe niveleve më të ulëta të suksesit të fekondimit artificial, me një reduktim të dukshëm të lindjeve të suksesshme të shoqëruara me ekspozim më të lartë të grimcave para marrjes së vezëve.”
Feki shtoi: “Këto zbulime theksojnë nevojën për vëmendje të vazhdueshme ndaj faktorëve mjedisorë në shëndetin riprodhues.”/Talker News – Syri.net
Burimi