GJKKO rrëzon pushimin e çështjes, detyron SPAK të hetojë guvernatorin Sejko

GJKKO rrëzon pushimin e çështjes, detyron SPAK të hetojë guvernatorin Sejko

Gjykata Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar ka rikthyer për hetim në Prokurorinë e Posaçme Kundër Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit (SPAK), kallëzimin e Tedi Malaveci, kreu i Dhomës së Përmbaruesve për guvernatorin e Bankës së Shqipërisë Gent Sejko.
Malaveci ka bërë kallëzim ndaj Sejkos për “shpërdorim detyre”, lidhur me një skemë mashtrimi me mikrokreditë.
Gjyqtarja Flora Hajredinaj, pas ankimimit të bërë nga Malaveci ndaj vendimit të SPAK për pushimin e kësaj çështjeje, vendosi sot ta cilësojë të pavlefshme kërkesën e SPAK dhe i ka rikthyer aktet për plotësim hetimesh.
Gjykata Penale e Shkallës së Parë të Tiranës, vendosi në muajin prill të shpallë moskompetencën e gjykatës së zakonshme dhe të dërgojë në SPAK çështjen penale në ngarkim të Guvernatorit të Bankës së Shqipërisë Gent Sejko për veprën e “shpërdorimit të detyrës” dhe të shoqërisë MCA për veprat e mashtrimit, fshehjes së të ardhurave dhe pastrimit të produkteve të veprës penale. Pas procedurës parparake, SPAK pushtoi hetimin, por ndaj këtij vendimi përmbaruesit paraqitën një ankimin në GJKKO. Kjo e fundit vendosi vijimin e hetimeve.
Guvernatori është kallëzuar në vitin 2022 për “shpërdorim detyre” nga Dhoma e Përmbaruesve Privatë, si autor i dyshuar për krijimin e skemave të mashtrimit me mikrokredi. Përmbaruesit kundërshtuan kërkesën për pushim të prokurores duke renditur një numër pretendimesh për veprime që duheshin kryer nga ana e prokurorisë.
Kreu i SPAK, Altin Dumani, në një takim me dyer të mbyllura me gazetarët, para dy ditësh konfirmoi se SPAK ka një hetim, por jo për denoncimet e qytetarëve, por ka një hetim për një objekt konkret në Bankën e Shqipërisë.
“Kemi një hetim, për një objekt konkret ndaj bankës së Shqipërisë. Nuk bëj komente. Realisht dhe ne na vjen keq që qytetarët përplasen në dyert tona dhe për personat që vijnë për çështje të ndryshme që nuk janë në kompetencën tonë lëndore. Shpreh keqardhjen për atë që ndodhi përpara dyerve të SPAK me z.Pal Trashaj dhe i përcjell ngushëllime familjes. Ka kërkesa të shumta nga ana e qytetarëve, por ligji na e ka përcaktuar qartë kompetencën lëndore”, mësohet të ketë thënë Dumani.
Burimi