bota

“Nuk paguaj” në Twitter, emrat e mëdhenj që reagojnë ndaj tekave të Elon Musk

Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone dhe Evans Williams u bashkuan në Kaliforni rreth 17 vjet më parë, me rritjen e internetit dhe mediave sociale dhe patën një ide të mrekullueshme për një faqe interneti që nuk kishte nevojë për shumë për të tërhequr njerëzit pothuajse menjëherë.

Kur u krijua Twitter, ai nuk filloi me qëllimin që ne e njohim sot, por si një mjet për punonjësit e kompanisë Odeo për të komunikuar me njëri-tjetrin, si një “chat në grup” i madh dhe i hapur. Në fakt, ai kishte emrin “ twttr ” meqenëse domeni “Twitter” ishte blerë tashmë, por shumë shpejt të dyja palët gjetën paratë dhe transferimi u bë.

Tweet-i i parë në histori u bë nga Jack Dorsey më 21 mars 2006, me një url që ishte sigurisht më e varfër se ajo që gjejmë sot në një faqe interneti të atëhershme bosh.” Thjesht po konfiguroj twttr-in tim ,” shkroi @Jack në një status…slash 20.

Në një konferencë vjetore, platforma tërhoqi vëmendjen e të pranishmëve, me fjalën në gojë që u tregua më e fuqishme se hapësira kibernetike, e cila, ndër të tjera, nuk gëzonte të njëjtin trajtim në hapësirën e marketingut dhe përgjithësisht nuk kishte ende ndikimin që ka. sot.. Rruga drejt një të ardhmeje të ndritur, si në aspektin biznesor ashtu edhe në atë informativ/social, ishte e hapur para tyre.

Me kalimin e viteve, komuniteti i ndërtuar në Twitter ishte i fortë dhe dukej se ndryshonte nga ai i mediave të tjera sociale si MySpace që moderonte, Hi5 që kishte tërhequr gjithashtu shumë njerëz dhe Facebook më vonë, e cila u bë gjithashtu me një histori të ngjashme si ajo e Dorsey, Glass, Stone dhe Williams. 140 personazhet e tij të famshëm, në fund të fundit, i jepnin një lloj nxitjeje përdoruesit për të qenë i thjeshtë dhe i drejtpërdrejtë, gjë që rrjedhimisht do ta “detyronte” të tregonte mprehtësinë e tij. Në të njëjtën kohë, ato ishin ideale për lajmet e fundit qoftë në formë zyrtare apo jozyrtare.

Për vite me radhë identiteti origjinal i Twitter-it është ruajtur, duke e bërë atë një nga mjetet më të mëdha në internet. Por diku gjatë rrugës historia u zbulua, veçanërisht me pandeminë Covid19 që kontribuoi negativisht. Sigurisht, duhet të merret parasysh edhe e gjithë historia me Donald Trump , i cili më vonë u “ndalua” për atë që – kryesisht të pavërteta – shkroi. Incidente të tilla, si dhe disa postime të fshira nga presidenti nigerian Muhammadu Buhari, kanë nisur një…debat të sponsorizuar nëse Twitter funksionon apo jo në mënyrë demokratike, në kontekstin e fjalës së lirë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button